Hvad er stress?

Stress er en normal reaktion eller tilstand vi som mennesker oplever når vi belastes. Stresshormonerne adrenalin samt kortisol frigives og bevirker at vi får hjertebanken, hurtigere åndedræt, spændte muskler, bliver mere fokuseret, får skærpede sanser mm. 

Kroppen går således i alarmberedskab og gør sig klar til at håndtere den stressudløsende situation. 

Er der tale om en kortvarig belastning, vil man opleve at man herefter igen falder til ro og bliver mere afslappet. Dette sker i takt med at adrenalin og kortisol forlader kroppen. 

Hvis der gennem længere tid stilles større krav end det enkelte individ kan honorere og individet således er kontinuerligt belastet, vil stresshormonerne befinde sig i kroppen i længere tid og vil, som tiden går, gøre mere skade end gavn. Ens hjerne vil begynde at skrue ned for sig selv, hvilket bevirker at man kan opleve en lang række psykologiske og fysiologiske reaktioner.

Symptomer

Der kan være tale om blandt andet:

  • Hjertebanken

  • Rysten og sitren

  • Svimmelhed

  • Svedeture

  • Kvalme

  • Utålmodighed

  • Tendens til opfaren

  • Hukommelsesbesvær

  • Koncentrationsbesvær

  • Søvnbesvær

  • Angstsymptomer

  • Nedtrykthed

  • M.fl.

Mange har været belastet i lang tid, måske uden at have følt sig belastet og opdager først de er stressede når disse symptomer bliver meget udtalte og begynder at påvirke deres trivsel og funktionsniveau. Kroppen har været i et vedvarende alarmberedskab i en længere periode og begynder nu at sige fra.

Årsager

For mange mennesker vil stresssymptomer opleves pludselige og uforståelige. ”Jeg har jo altid gjort det på denne måde, hvorfor reagerer jeg nu?”, ”Tempoet er højt på min arbejdsplads og mine kollegaer kan jo godt holde til det”. Der kan være mange årsager til, at man ikke får sagt fra i tide og dermed får stoppet de belastende faktorer. Måske har man generelt svært ved at mærke hvordan man egentlig har det. Måske har man svært ved at sige fra i frygt for de mulige konsekvenser. Måske føler man sig kun noget værd i kraft af sit arbejde, hvorfor det kan være svært at erkende, at arbejdspresset er ved at gøre en syg. Måske arbejder man et sted hvor miljøet dikterer et højt tempo og man føler sig nødsaget til blot at “tage sig sammen” mm.

Behandling

Uanset hvilken årsag der ligger bag den pågældende stresstilstand, er det vigtigt at få bremset op, og få skabt nogle rammer der muliggør at kroppen kan få den ro den har brug for. Det kan være svært selv at se hvad man har brug for i en sådan situation, hvorfor det er en rigtig god ide, at konsultere sin læge, og evt. opstarte i et forløb ved en psykolog der har erfaring med stress. Denne vil kunne hjælpe med til at spotte de belastende faktorer på jobbet samt de eventuelle personlighedstræk der kan gøre en særlig sårbar for udvikling af stress. Psykologen kan ligeledes hjælpe med at få den stressramte ned i tempo, arbejde med at reducere de symptomer som opleves, rådgive ift. hvordan den stressramte får passet på sig selv, både nu og i fremtiden. 

Det er meget individuelt hvor længe stresssymptomerne kan stå på. Generelt kan det dog siges, at jo længere tid man har været belastet og jo flere symptomer man oplever, jo mere tid har man brug for, for at kunne restituere. Det er således yderst vigtigt, at man får reageret hvis man føler sig vedvarende belastet. Jo tidligere der sættes ind, jo bedre.